dinsdag 26 april 2016

Boosheid, de innerlijke motor

Lieve Lezers,

De titel van mijn blog doet je vast aan iets denken. In mijn geval aan: 'melk, de witte motor'. Hoe ik hier bij kwam?  In een gesprek met mijn psychologe over de emotie boosheid kwamen kernwoorden als 'motor' en 'stuur' aan de orde. Wat heeft dit nou met boosheid te maken, zul je wellicht denken? In het kort gezegd: een heleboel.

In mijn zoektocht naar authenticiteit was ik er altijd van overtuigd dat een emotie als boosheid gewoon direct geuit zou moeten worden. Als ik dit zou doen, was ik in de veronderstelling transparant te zijn naar mijn medemens en dus authentiek. God draagt ons immers op om eerlijk en oprecht te handelen. Ik wou hier graag gehoor aan geven én nog steeds. Gelukkig ben ik er door onderwijs achter gekomen dat mijn gedachtegang over authenticiteit niet helemaal opgaat. Wat me wederom aan het denken zette over het belang van onderwijs gericht op emoties in het basisonderwijs, maar dat terzijde :-).

Nadat ik een korte spoedcursus over het instrument emoties achter de rug had, werd me ineens een hele hoop duidelijk. Emoties dienen als signaal, als trigger om of in actie te komen, of misschien juist helemaal niet. Toegespitst op de emotie boosheid, waar ik al lange tijd mee aan het worstelen ben, dient het als een motor. De boosheid die je voelt kan je aanzetten om in actie te komen, op wat voor manier dan ook. Het is als het ware een zetje in je rug en een signaal dat je iets niet eerlijk/rechtvaardig vindt. Vervolgens bezit je ook nog een stuur. Jij bent degene die er richting aan mag geven. Doe ik wat met de boosheid of verdraag ik het juist en doe ik niets?

Soms is het wijs om je stil te houden. We kunnen niet altijd in elke situatie direct handelen naar onze boosheid. Vaak is het ook goed om even, al is het maar een minuut, afstand te nemen van het gevoel. En dan daarna weloverwogen te handelen. In mijn geval en waarschijnlijk geldt dit voor alle christenen, willen we het stuur aan Jezus geven. Jezus kan heel goed sturen. Hij is het perfecte voorbeeld in het omgaan met emoties. Hij heeft alle opties wel laten zien. Hier alleen valt al een heel blog aan te wijden. Waar het mij nu omgaat, is dat boosheid slechts een innerlijk motortje is die aangestuurd mag worden en niet zonder sturing hoeft te lopen. Deze sturing is niet een beroving van je authenticiteit maar juist een vorm van wijsheid.

Heer, dank U voor Uw wijsheid die U met ons mensen deelt. Ik bid dat we onze innerlijke motoren met U mogen delen zodat U ze voor ons kunt besturen. In Jezus Naam, Amen.


4 opmerkingen:

 1. Moet gelijk denken aan het nummer van Carrie Underwood, Jesus take the wheel.... Mooi hoor en ook weer heel erg herkenbaar. En soms heel soms is het wel goed om juist in die emotie te zeggen wat er op je hart ligt. Als het maar goed gekanaliseerd wordt. Soms komt het dan juist goed over wat je wil zeggen en door de emotie ziet een ander ook dat je het echt meent..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken het nummer, prachtig nummer en inderdaad zeer toepasselijk :-). Ik heb geprobeerd om het nummer te zingen maar in de toonhoogte waarin Carrie Underwood het zingt kan ik er net niet bij.

   Klopt, ligt misschien ook aan de toehoorder waar tegen je het zegt. Als je omringt wordt door mensen die je accepteren en niet oordelen heb je hierin ook net weer wat meer speling denk ik....

   Verwijderen
 2. Mooi en helder geschreven. Wat vallen er veel mooie dingen te leren hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel. Ja daar verwonder ik me ook altijd weer over, hoeveel er nog valt te leren :-)

   Verwijderen

Ik hoor graag je reactie!