zaterdag 19 maart 2016

Artikel CIP.nl

Gepubliceerd op maandag 14 maart 2016 om 07:00 - door Jeffrey Schipper

"Ik durfde niet meer uit de Bijbel te lezen"

Regina Nielen kampt met een onzichtbare ziekte. "Ik durfde niet meer naar de kerk te gaan of uit de Bijbel te lezen," vertelt ze. Met dank aan intensieve begeleiding, heeft ze met haar angst- en dwangstoornis leren leven. "Gelukkig is God met mij een genezingsproces ingegaan." Regina is ervan overtuigd dat veel mensen lijden in stilte. Daarom is ze een blog gestart om aandacht te vragen voor angst- en dwangstoornissen. Ze hoopt in de toekomst erover te kunnen spreken en daarbij te zingen.


"Van jongs af aan heb ik er al mee te maken," laat Regina weten. Ze legt uit wat een angst- en dwangstoornis inhoudt. "Het zijn obsessieve dwanggedachten en daarbij behorende compulsies die op allerlei gebieden tot uiting kunnen komen. Bij de één leidt het tot smetvrees. Weer een ander is bang voor brandgevaar en controleert voortdurend de knoppen van het gasfornuis. In mijn geval leidt het vaak tot ongewenste gedachten of buitensporige verantwoordelijkheden wat zich kan uiten op allerlei gebieden." Regina geeft een voorbeeld. "“Wanneer ik tijdens het winkelen ergens alleen een kind zie zonder ouder, kan deze gedachte ontstaan: ‘Stel je voor dat iemand dit kind ontvoert. Dan is het mijn schuld, want ik heb het kind gezien’."

Bang om te zondigen
Dit heeft ook veel invloed op haar geloofsleven. "Als kind liep ik in het geloof vast. Tijdens het bidden was ik bang voor ongewenste gedachten en vreesde dan dat God deze zou uitvoeren. Daarom liet ik het los. Totdat ik vele jaren later tijdens een preek via internet tot levend geloof kwam. Ik aanvaardde de Heere Jezus en liet mij dopen. Een tijd lang ging het goed, totdat ik las over ‘zondigen tegen de Heilige Geest.’ Enorm bang om de Heer kwijt te raken, kwamen er nieuwe dwanggedachten in mij naar boven. Zeker als pasgelovige ben je kwetsbaar, omdat je dan nog niet sterk geworteld bent in Hem. Ik durfde niet meer naar de kerk te gaan of uit de Bijbel te lezen. Ook christelijke muziek op zetten ging niet meer, want dit triggerde mijn godslasterlijke dwanggedachten."

"Ook christelijke muziek op zetten ging niet meer, want dit triggerde mijn godslasterlijke dwanggedachten"

Tijdens haar eerste zwangerschap brak de moeilijkste periode in Regina’s leven aan. "Ik kon niet meer alleen zijn. Mijn man moest zelfs zorgverlof opnemen. Ik dreigde eraan onderdoor te gaan." Via professionele hulp en medicatie is ze er later bovenop gekomen. "Drie maanden lang heb ik een intensieve dagbehandeling ondergaan. Tijdens dat proces heb ik geleerd om op een goede manier met mijn stoornis om te gaan. Ik heb geleerd om ongewenste dwanggedachten er ‘gewoon’ te laten zijn en door te gaan met de bezigheden van dat moment. Zo voorkom ik een paniekaanval."


Genezingsproces
"Ik heb het idee dat God een genezingsproces met mij is ingegaan. In dat proces zie ik stapje voor stapje verbetering, zeker sinds de behandelingsperiode in 2011. Dat herstel houdt mij op de been. Ik ben me ervan bewust dat we als mensen in een gebroken wereld leven. Ieder huisje draagt zijn kruisje. En dit is het kruis dat ik moet dragen. Ook houd ik voor ogen dat ik aan de hand van mijn ervaringen anderen mag helpen." Daarom is Regina een eigen weblog gestart. "Maar ook om meer aandacht te vragen voor psychische ziekten."

"Veel mensen durven een psychische ziekte niet met anderen te delen, omdat je als een zwak persoon wordt weggezet"

"Volgens mij lijden er veel mensen in stilte. Veel mensen durven een psychische ziekte niet met anderen te delen, omdat je als een zwak persoon wordt weggezet. Ook is een buitenstaander er al gauw toe geneigd om een stoornis te bagatelliseren. Maar wanneer we er niet over praten, maken we het alleen maar erger." Wie mensen met onzichtbare ziekten kent, raadt Regina aan om vooral er ‘te zijn.’  "Ga geen oplossingen zoeken, maar sla een arm om iemand heen. Het is zo fijn wanneer iemand je verhaal aanhoort en liefde geeft door medeleven."

Gebed én professionele hulp
"Ja, er is ook sprake van geestelijke strijd," gelooft Regina. "Mensen zijn kwetsbaar en de duivel maakt daar gebruik van. Hij weet onze zwakke plekken te vinden. Daarom heb ik ook bevrijdingspastoraat gevolgd. Maar wie zich alleen op de geestelijke wereld richt, gaat voorbij aan cognitieve gedragsregels die professionele hulpverleners meegeven. Gebed voor genezing en professionele hulp sluiten elkaar niet uit. Juist die combinatie heeft ertoe geleid dat ik in staat ben om mijn drie kinderen op te voeden. Ik mag de Heer dan ook erg dankbaar zijn."

4 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Hey Jeroen, natuurlijk wil ik antwoord geven op je vragen. Wel liever per mail; mijn mailadres is: r.doretta@gmail.com

   Hartelijke groet,

   Regina

   Verwijderen
 2. En dat heb ik precies het zelfde. Het begon bij mij als dwanggedachten. En nu de dag praat ik hele dagen met mezelf. En ook lees ik geen bijbel meer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem, wat ontzettend naar... Ik wens je Gods nabijheid toe in deze zware strijd.. Hij is erbij

   Verwijderen

Ik hoor graag je reactie!