zondag 5 november 2017

Hoofdbedekking?

Ik staar mezelf aan in de spiegel. Nee, het zit nog niet goed. Misschien moet ik het toch anders dragen? Nog een keer wat anders proberen. Wederom staar ik naar mijn spiegelbeeld, nee ik voel me nog niet zeker. Mijn 'look' voldoet niet aan de wereldse normen van schoonheid. In stilte zend ik een gebed omhoog: 'Heer help me toch om me geaccepteerd en mooi te voelen.' Misschien vraag je je af waar ik het over heb en wat ik anders zou moeten dragen? 

Ik heb het over mijn hoofdbedekking. Naast dat ik me geleid voelde om eerbare kleding te dragen kwam ook het Woord tot me aangaande de hoofdbedekking. Paulus schrijft hierover in 1 Korinthiƫrs hoofdstuk 11. Voor nu beperk ik mij tot de verzen 5&6

5 Maar een iegelijke vrouw, die bidt of profeteert met ongedekten hoofde, onteert haar eigen hoofd; want het is een en hetzelfde, alsof haar het haar afgesneden ware.
6 Want indien een vrouw niet gedekt is, dat zij ook geschoren worde; maar indien het lelijk is voor een vrouw geschoren te zijn, of het haar afgesneden te hebben, dat zij zich dekke. 

Wederom was ik me ook van deze tekst niet bewust. Het spoorde me aan tot nader onderzoek. De meningen zijn nogal verdeeld en het verbaast me wat er allemaal wordt aangehaald om een Bijbeltekst maar te kunnen interpreteren zodat het 'past' in onze hedendaagse cultuur. Toch liet het me niet los en ben ik al biddend en onderzoekend tot de conclusie gekomen dat het goed is om mijn hoofd te bedekken. Niet alleen tijdens het bidden en profeteren maar elke dag en op elk moment.

Als je de tekst vluchtig bekijkt of doorneemt lijkt het alsof Paulus het hier alleen heeft over hoofdbedekking voor de vrouw tijdens het bidden en profeteren. Dit was ook een punt wat mij geregeld aan het twijfelen bracht. Zou ik echt wel elke dag een hoofdbedekking moeten dragen? Heb ik dat wel goed begrepen? Heb ik me niet te veel laten leiden door getuigenissen van andere zusters die zich hierin geleid en overtuigd voelden om het zo te doen?

Ik bedacht me dat het goed zou zijn om nog eens grondig onderzoek te doen naar de instructies van Paulus in de Korinthe brief. Ik bad of de Heilige Geest me wou helpen om de tekst te begrijpen en de boodschap goed te lezen. Ineens viel mijn oog op de verschillende voorbeelden die Paulus aanhaalde. Daarvoor had ik er overheen gelezen maar ineens werd het me glashelder. Dit was de sleutel om de tekst goed te kunnen begrijpen.

Paulus geeft namelijk twee voorbeelden: hij zegt dat als een vrouw bidt of profeteert met ongedekt hoofd het is alsof haar haar afgesneden ware. Vervolgens geeft hij aan dat als een vrouw niet gedekt is, dat zij ook geschoren worde. Waarom zou Paulus deze twee vergelijkingen aanhalen als het alleen gaat over de bedekking van de vrouw tijdens het bidden en profeteren? Nee, het gaat hier over de hoofdbedekking van de vrouw tijdens het bidden en profeteren en de hoofdbedekking van de vrouw in het algemeen (lees: als een vrouw niet gedekt is). Paulus eindigt dan ook met de zin, indien het lelijk is voor een vrouw geschoren te zijn of het haar afgesneden te hebben, dat zij zich dekke.

Ik was zo dankbaar voor deze verduidelijking. Dit maakt het voor mij makkelijker om mijn voorgenomen koers vast te houden. Ook al druist het in tegen de hedendaagse maatschappij en haar gevestigde schoonheidsidealen. We zijn als christenen niet voor niets apart gezet van deze wereld om ons licht te laten schijnen. Hoe kunnen we dat doen als we ons niet onderscheiden? Niet alleen in woord en daad maar ook in onze verschijning.....

Lieve Abba Vader, Help ons Uw licht te laten schijnen zodat eenieder het ziet en U alle eer en glorie geeft tot in Eeuwigheid, Amen


1 opmerking:

  1. Hallo Regina, Even een berichtje om je te laten weten dat ik aan je dacht vandaag. Hoe is het nu? Heeft het je anders kleden rust gebracht? Ik hoop het voor jou. Liefs, Anne

    BeantwoordenVerwijderen

Ik hoor graag je reactie!